De zomervakantie loert al om de hoek. Voor de drukte van het einde van het schooljaar losbarst nodigen we je van harte uit voor ons netwerkevent. Dit keer met als thema Burgerschap en Cultuur. Laat je prikkelen en inspireren.
Tijdens de netwerkbijeenkomst stap je in een wereld vol verrassingen, nieuwe ervaringen, kunstzinnige hoogtepunten en de aanzet tot persoonlijke ontwikkeling. Met dit keer 2 locaties. We beginnen in het gemeentehuis en eindigen het event bij De Nieuwe Vorst.
De presentatie van het middagprogramma is in handen van Ineke Frijters.
Programma*
15:30 tot 16:00 Inloop | gemeentehuis Foyer.
16:00 Welkomstwoord Bas Verberk met korte pitch culturele democratie.
16:05 tot 16:35 Voorstelling Playback.
16:45 tot 17:15 Start Workshopronde 1*.
17:15 tot 17:45 Start Workshopronde 2*.
Avonddeel programma | De Nieuwe Vorst
17:45 tot 18:45 Vertrek naar De Nieuwe Vorst, waar we in de tuin en de foyer een hapje en drankje doen.
18:45 tot 19:15 De ZeepCiST | Pitchtafel voor wie wat wil delen.
19:15 tot 19:45 Irene Laros met fragment uit Bananengeschil.
19:45 tot 20:15 Vloeistof met fragment uit We Are In This Together.
20.15 tot 21:00 Afsluiting met netwerkmogelijkheden.
Aanmeldformulier
Gebruik het aanmeldformulier om je aan te melden en je keuzes door te geven. Heb je vragen of bijzondere (dieet)wensen? Stuur dan even een e-mail naar info@cist.nl. Houd ook onze social media in de gaten. Daar publiceren we de komende weken nog nadere bijzonderheden over het programma.
Verbindt theater en muziek met geschiedenis en erfgoed. We maken al meer dan vijftien jaar hedendaags muziektheater over actuele thema’s. Dit koppelen we aan parallelle verhalen uit onze geschiedenis, verbonden met historische objecten in de musea. Vast onderdeel van ons concept is een pop-up expo die de benodigde historische context geeft. De voorstelling biedt vervolgens de ruimte voor verbinding met het hier-en-nu. Tv5 werkt altijd met nieuw gecomponeerde muziek die live wordt gespeeld op het podium. We richten ons voornamelijk op jongeren.
Op 4 juni dompelen we de deelnemers aan onze workshop onder in de reprise van ‘De Nederlandsche Cocaïnefabriek’ en onze nieuwe voorstelling ‘PROVO’. Dit doen we deels met spelelementen uit de voorstelling, om te proeven en ervaren hoe de leerlingen het straks zullen beleven.
Website: Tafel van Vijf Muziektheater
Erfgoed is niet neutraal, maar context gebonden. Mensen geven steeds opnieuw betekenis aan de omgeving om hen heen.
Onder erfgoed verstaan we alles wat mensen in het verleden gemaakt hebben, dat nu betekenis voor hen heeft en dat ze willen bewaren en doorgeven aan anderen
Erfgoed Brabant ontwikkelde gesprekskaarten waarin erfgoed en burgerschap samenkomt. De kaarten openen het gesprek over de zichtbare en niet zichtbare waarde van erfgoed en geven inzicht in dat de betekenis van erfgoed voor iedereen anders kan zijn.
In deze workshop wordt zul je zelf aan de slag gaan met de kaarten en openen we het gesprek over hoe je deze kaarten in kan zetten in je eigen werkpraktijk.
Website: Erfgoed Brabant Academie
Credits: boven Jostijn Ligtvoet Fotografie, links Rick Akkerman fotografie, rechts Fotografie Jules van Iperen.
Van wie is de ruimte om je heen? Je ziet de omgeving waarin je dagelijks bent, waarschijnlijk vaak als vanzelfsprekend. Een fietspad dat een voetpad kruist, die zwerver die daar altijd zit op dat bankje, een prullenbak met koffiebekers ernaast op de grond…
Vanzelfsprekend is jouw omgeving echter niet: ze is het gevolg van lange processen, vele menselijke handelingen en democratische beslissingen.
Neem je de ruimte voor lief, of wil je deze veranderen? De dansinvasie van Vloeistof kijkt naar jouw omgeving, de mensen daarin en laat je onderzoeken waar het schuurt. Waar het schuurt, komt schoonheid en menselijkheid naar voren. Daar vind je de poëzie van het echte leven. De dansers van Vloeistof vragen je om stil te staan bij onopgemerkte schoonheid, bijzondere plekken en grappige details. Gestuurd door de elektronische live muziek zwermen de dansers tussen de passanten en het publiek, constant woordloos communicerend. Wat ze zien nemen ze niet voor lief, maar zien het als iets wat we kunnen veranderen.
Choreografie Anja Reinhardt
Muziek Fred Jacobsson
Dans Ulrike Doszmann, Mitch Mitta, Patricia Brok, Evangelos Vy Biskas
Financier Gemeente Tilburg, Prins Bernhard Cultuurfonds, Jacques de Leeuw Stichting, Zabawas
Website: Vloeistof
Tekenen is een avontuur. Als je begint weet je nog niet waar je eindigt en je maakt iets dat er daarvoor nog niet was. Je onderzoekt je materiaal en je onderwerp, je experimenteert. Je blijft steeds goed kijken, je denkt dat je het niet kan maar je verrast jezelf. Het lukt prachtig of juist helemaal niet (en misschien moet je dan nét nog even doorzetten), het hoort er allemaal bij…!
Vincents Tekenlokaal zit in het Paleis-Raadhuis van Tilburg. Een bijzondere plek want Vincent van Gogh heeft hier als 13-jarige jongen zijn eerste tekenlessen gevolgd. Ontdek de mooie programma's die Vincents Tekenlokaal te bieden heeft.
Website: Vincents Tekenlokaal
Concept, esthetiek en verbeelding staan centraal in hun voorstellingen. Van volledig virtuele omgevingen tot levensgrote pop-up decors en van traditioneel poppenspel tot cabaret voor kinderen.
Bananengeschil
Vroeger was alles zwart-wit of wit-zwart. Echt waar! Kijk maar eens naar oude films en foto’s. Totdat op een zekere dag de koning en koningin een geheimzinnig pakketje ontvangen met daarin alle kleuren die je maar kunt wensen. Ze besluiten samen de wereld in te kleuren. Te beginnen bij hun lievelingsfruit: de Banaan!
De koning wil de banaan groen. De koningin geel. Het duurt niet lang of er is ruzie en iedereen in het rijk zal en moet kleur bekennen: geel of groen! De meest wijze mensen mogen hun zegje doen en zelfs het volk doet een duit in het zakje. Maar niemand heeft hét antwoord.
Bananengeschil laat op kleurrijke en humoristische wijze zien dat meningsverschillen tot iets moois kunnen leiden.
Website: Beeldmakerij Laros & De Jong
ProDemos is het ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’. ProDemos legt uit wat de spelregels zijn van de democratie en de rechtsstaat en laat zien wat je zelf kunt doen om invloed uit te oefenen. In de gemeente, het waterschap, de provincie, het land en de Europese Unie.
Ze organiseren landelijk workshops en zijn een kennisbank voor het gehele onderwijs. Van PO tot en met studenten en LIO’s van de PABO. Een aantal voorbeelden van workshops zijn democracity, een klassebezoek aan het gemeentehuis of een gastles over de politiek of de rechtbank. Kortom een schat aan mogelijkheden om lessen concreet en levendig te maken.
Website: ProDemos
Beeldopnames
Bij dit evenement van CiST worden foto’s gemaakt. Deze kunnen gepubliceerd worden op onze websites, social media en in drukwerk. Je kunt bij een van onze medewerkers aangeven wanneer je liever niet in beeld wilt verschijnen.
Ook achteraf is het nog mogelijk bezwaar te maken tegen het gebruik van het beeldmateriaal. Wil je liever dat we een foto waarin je bent te zien verwijderen? Laat ons dit weten via media@cist.nl en vermeld de url waar je de media hebt aangetroffen, dan verwijderen wij het zo spoedig mogelijk.
Fotocredits: Foto via Wikipedia, Door Wobuzowatsj - Eigen werk, CC0
© 2024 CiST Talentontwikkeling & Cultuureducatie Tilburg | Koningsplein 11A, 5038WG, Tilburg
KvK: 80473954 | BTW: NL861684473B01 | Bank: NL39RABO0361199708 | info@cist.nl